Varför välja Teknisk Fysik?

Eftersom det snart är dags för gymnasieungdomar, och andra studiesugna också för den delen, att söka utbildning till hösten så tänkte jag lägga in ett gott ord och lite reflektioner kring den utbildning som jag själv har gått; Teknisk Fysik på LTH. Det ska sägas direkt att det mesta jag säger lika gärna hade kunnat gälla något annat av de många andra, relativt lika civilingenjörsprogrammen, så håll det i beaktning. Anyway, följande är att vänta på Teknisk Fysik eller “F”:

Massor av matte och fysik. Har man ett stort intresse för matte och naturvetenskap, och har klarat de ämnena bra genom grundskola och gymnasium, så är ju saken klar, då är F helt rätt. Har man intresset, men har misströstat under gymnasiet (jag själv t ex tyckte att matten och fysiken var både tråkig och svår) så ge inte upp hoppet – det är en helt annan femma på högskolan. Man läser förvisso mycket mer och svårare matte, men det knyts också ständigt an till vart det leder och vad det ska komma att användas till senare under utbildningen. Matematiken förvandlas således från poänglösa övningar till spännande instrument, vilket skapar en helt annan motivation.

Det ska också sägas, angående matematik (som är stommen på alla civilingenjörsprogram, men närmast religion på F), att det ingalunda handlar om krav på att vara “mattesnille”. Lite läggning för problemlösning och logiskt tänkande är givetvis behjälpligt, men det är långt viktigare med tålamod, envishet och en bra studieteknik. Problemet med matematik är i första hand att det är ett esoteriskt ämne, dvs det krävs en viss grad av införståelse för att se dess mening (och för all del – dess skönhet), och det gäller att inte bli frustrerad och ge upp innan man nått dit.

Mot slutet av utbildningen finns det goda chanser att få en spännande inblick i forskningen för de ämnen man valt att fördjupa sig i. Klassiska F-ämnen inkluderar atom- och kärnfysik, teoretisk fysik och matematik, men det finns en myriad av andra vägar att gå. Med lite tur får man inspirerande föreläsare som kan berätta och knyta an undervisningen till sitt eget arbete. Jag kan själv vittna om föreläsare som formligen bubblat av iver, både för sitt ämne och sina studenter. Sådant smittar av sig!

Det är en bred utbildning som håller nästan alla dörrar öppna. Ett bra val för den som vill bli civilare, men inte riktigt bestämt sig för vilket program som passar.

Mycket bra sammanhållning. Detta kan givetvis upplevas olika från person till person, men min egen erfarenhet är undantagslöst en av positiv stämning och kamratskap. Folk är generellt drivna och genuint intresserade av det man läser, vilket gör att man håller ihop och hjälps åt istället för att t ex jämföra kläder. Det kan absolut bli “internt” och nördig ibland, så ett tips är att ha någon sidoaktivitet ute i den “riktiga världen”. Bra stämning tycks för den delen prägla hela LTH.

Min enda invändning är möjligen en närmast total avsaknad av humaniora. Man kan välja till kurser i t ex språk och kognition, men de är ofta små och översiktliga. Flera har till och med ändelsen — för tekniker i kursnamnet, vad nu det ska betyda… Detta är dock mer ett personligt önskemål än en kritik av programmet, och kan ju lösas enkelt av att man väljer extra kurser utanför LTH.

Som synes är jag helnöjd med min utbildning på LTH. Den har utmanat mig, höjt ribban för vad jag känner att är kapabel till och skärpt min förmåga att lösa problem och tänka analytiskt. Rekommenderar alla som är intresserade och motiverade att söka sig till Teknisk Fysik eller något av systerprogrammen! Lycka till!

Advertisements

4 thoughts on “Varför välja Teknisk Fysik?

  1. Hej,
    Hur upplever du möjligheterna för en karriär inom managementconsulting osv. ledande positioner inom exempelvis industrin efter några år?

    • Goda möjligheter. Min upplevelse är att F:are i särskilt hög utsträckning går vidare som ledare och innovatörer i industrin. Utbildningen har ett rykte — rätteligen så — som tuff och mångsidig, och med lite social kompetens är det ju bara att tuta och köra och gå hur långt man vill.

      Betyg har inte nödvändigtvis en så stor betydelse. Man ska komma ihåg att betyg inte säger särskilt mycket om t ex kreativitet och förmåga att tillämpa det man kan — egenskaper som är kritiska inom de flesta ingenjörsyrkena. Samtidigt är det givetvis ett tecken på bra arbetsmoral och disciplin att kunna visa upp femmor.

    • Eller ja, fullt så enkelt är det väl inte. Medelgott betyg (snitt kring 4. 3,8 kan också fungera om du ha bra, lämpliga meriter i övrigt) krävs normalt sett.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s