Fysikbaserade indiespel på framfart

Det har dykt upp flera riktigt innovativa indiespel med fysik som huvudingrediens på sistone. Gemensamt för dem är enkla och öppna koncept, som gör dem både oförutsägbara och underhållande. Flera har dessutom egen unik design och ackompanjering. Som entusiast av fysiksimulering är det en ren fröjd att se talangfulla spelutvecklare använda fysik i sina kreationer på det här sättet. Sir Newton hade säkert varit stolt.

Några exempel (aktuell fysikmotor inom parentes)

crayon_physicsCrayon Physics Deluxe (Box2D): Ett smått revolutionerande pusselspel där man med hjälp av föremål som man ritar själv ska få en liten boll att ta sig “i mål”. Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade och man kan skapa broar, katapulter, vippbrädor och mycket annat. Får en att vilja spela om och om igen för att hitta den där perfekta lösningen. Smart och enkel “krita och papper”-design och stämningsfull musik. En nära kusin är Zany Doodle (Chipmunk).

ayimAnd Yet It Moves (TGB): Här gäller det att guida sin lilla spelkaraktär — en pojke av…papper? — genom en platformsbana. Men, det är inte vilken bana som helst, man måste nämligen rotera hela bilden regelbundet för att komma vidare. Ibland för att göra ett vertikalt stup möjligt att gå på, ibland för att få stenbumlingar att ramla och röja vägen för en, ibland något helt annat. Tränar ens spatiala förmåga och skapar lätt disorientering på samma gång. Snygg stilistisk design av tidningsurklipp-collage.

world-of-gooWorld Of Goo (ODE): Min absoluta favorit. World Of Goo utspelas på sagovärldsplaneten Goo, bebodd av boll-liknande varelser kallade Goo balls. Planeten, som man besöker på närmare håll under varje bana och som syns som en siluette däremellan, har en mörk Edward Scissorhands-stil med besynnerliga maskiner och bolmande skorstenar. Banorna går ut på att lösa olika uppgifter genom att med hjälp av sina Goo balls skapa konstruktioner som torn och broar. Varje bana berättar också en del i en övergripande historia om livet på Goo. Strålande i allt från detalj till helhet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s