Senaste skörden dokumentärer

iousa1I.O.U.S.A. (2008) (30 min Byte-Sized version)
Det är ingen ljus bild av USAs statsfinanser som målas upp. Landets f.d. Comptroller General (ingen aning om hur den titeln översätts) David Walker gick ut i media redan förra hösten, bl a i CBS 60 Minutes, och försökte varna för vad han kallade en “fiscal cancer”; budgetunderskott, handelsunderskott, växande utlandsskulder och ohållbara statliga program som Medicare och Medicaid. Dokumentären utreder bakgrunden till detta i större detalj, och det är svårt att inte tappa hakan inför dom enorma summorna pengar. Visst strävar man efter en viss skrämseleffekt…men, jag är rädd för att det finns fog för det. Omdöme: USAs totala skuld sägs vara $53 triljoner ($53.000.000.000.000), enough said.

2007-08-22t16_27_14-07_001Ben Stein’s Expelled: No Intelligence Allowed (2008)
Vad bättre än lite oskyld bibelpropaganda? Ben Stein åker världen runt för att avslöja en påstådd komplott bland evolutionsförespråkare i vetenskapsvärlden. Filmen tycks ha som enda poäng att genom olika klassiska propagandatekniker skapa diffusa antydningar och associationer. Talar aldrig i klarspråk, varken om frågeställningar eller om svar. Man redogör inte ens för vad som egentligen menas med Intelligent Design. Ben Stein är plågsamt tillgjord och måste ha fått bra betalt för att sälja ut sitt intellekt på det här sättet. Omdöme: Ingen intelligens tillåten indeed.

religulous1Bill Maher’s Religulous (2008)
Upplägget är likt det i Expelled — Maher reser runt och studerar religionsutövande i olika delar av världen. Maher är dock, till skillnad från Stein, helt uppriktig med var han själv står (rabiat ateist) och vart han vill komma. Gillar Maher starkt som komiker från hans show Realtime på HBO, inte minst hans inlägg om just religion, men formatet i den här dokumentären fungerar dåligt. För många korta och sönderredigerade intevjuer med oförberedda och/eller okunniga personer. Frågorna som ställs är måhända djärva och provocerande men de skapar sällan fördjupning. Omdöme: Visst underhållningsvärde men låg halt av substans.

consumingkids1Köpgalna barn (2008) (Consuming Kids: The Commercialization of Childhood) Svt Play.
Skrämmande inblick i den sanslöst oetiska kommersiella exploateringen av barns outvecklade psyken. Dokumentären visar hur industrin bakom barnreklam med i princip alla tills buds stående medel — forskning, experiment, förföljelse — används för att så ofta och så effektivt som möjligt tränga in och etablera budskap i barns hjärnor, i vad som enklast kan liknas vid mentala övergrepp. “Reklam för 3-åringar behöver vara långsammare och innehålla mer runda former”. Knyter till stor del an med Edward Bernays Freud-inspirerade filosofier kring PR under 20-talet och framåt. Ett ominöst tecken på var vi står i dagens samhälle. Omdöme: Starkt, relevant och tidsenligt.

Tack till TEM-funderingar (tips till I.O.U.S.A.) och Anders B Westin (tips till Köpgalna Barn).

Advertisements

One thought on “Senaste skörden dokumentärer

  1. Sidenote: I I.O.U.S.A. anger David Walker The Heritage Foundation som en av nyckelspelarna i hans koalition för ekonomiskt ansvarstagande. Skönt att den kristna högern m.a.o. har några fler strängar på sin lyra än den eviga jakten på barnmördare och homosexuella.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s