Call of Duty 2

cod2_header2

I väntan på fortsättningen till Half-life 2; Half-life 2 Episode 1 & 2 (do your thang jultomten), så bestämde jag mig för att avinstallera grundspelet och testa något nytt. Valet föll på populära WW2-spelet Call of Duty 2 från 2005. Det finns en 4:a ute nu men i avsaknad av en über-dator, och eftersom 3:an bara finns på konsolerna, så fick det blir nr 2. Men, det visade sig räcka mer än väl.

Jag måste säga — COD2 är ett riktigt kul spel, ur i princip alla aspekter. Handlingen följer olika karaktärer under kampanjer på olika fronter under andra världskriget, med början i Stalingrad 1942. Där får man först lära sig att kasta handgranater — med potatis. Riktiga handgranater är “värda mer än du” berättar ens befäl upplyftande för en. Sedan ger man sig ut i den sönderbombade staden. Snön yr, kulorna viner och tysken kan dyka upp var som helst.

Spelet är av typisk FPS-typ (first person shooter); man ser det ens spelkaraktär ser. Till sitt förfogande har man två vapen som man kan alternera mellan samt splitter- och rökgranater. Vapnen, som kan bytas ut genom att man helt enkelt plockar upp nya från fallna fränder eller fiender, är av sann WW2-typ med begränsad eldhastighet, sunkiga sikten osv. Detta gör massor för känslan av inlevelse.

xbox360_cod2_review_03Oavsett om man är ute och reparerar telekablar i Stalingrad eller springer runt i skyttevärn i Normandie så är man tätt, tätt inpå fienden. Ibland bokstavligen ansikte mot ansikte, och då hinner man oftast inte skjuta utan får ta till gevärskolven (om man hittar rätt tangent trots den höga pulsen!). Man har hela tiden en grupp med sig och det växlas en hel del ord, både inom gruppen och mellan de kämpande sidorna: “See you in Berlin or in hell — wherever I go first!”. Intensitet och spänning är på topp mer eller mindre non-stopp.

Ett till plus är hur ens hälsa hanteras. Det finns ingen mätare över hur skadad man är, istället regenereras ens hälsa automatiskt. Man kan ta en och annan träff, men tar man för mycket skada åt gången så är det kört. Det här fungerar oerhört bra eftersom man inte behöver springa och leta efter “health packs”, men ändå måste hålla sig undan harms väg.

Det är svårt att hitta något större fel faktiskt. Spelfysiken är förvisso minimal (kontra t ex HL2, som kom redan året innan), men det behövs inte mer heller. Kanske kan man säga att realismen är för hög, så till vida att det ibland är svårt att bortse från att spelet faktiskt är baserat på verkliga händelser. För något fredsbudskap ska man inte räkna med…men det vore antagligen för mycket begärt. Pang pang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s