McCain & argumentationsfel

mccain-palin-420x0

John McCain får problem med en fråga i en intervju på CBS rörande hans VP running mate, Sarah Palin.

Frågan (Harry Smith):

A lot of Rebublican pundits, in the last couple of weeks, have said that your choice of vice presidential candidate Sarah Palin has been a disaster. If in fact you found out that her candidacy cost you the election, would you still say it was the right coice?

McCain:

Look, come to one of the rallies with me. You’ll se the ignition out there and the passion and the incredible intensity out there for Sarah Palin.

Om vi antar att McCain i sitt svar försöker försvara valet av Palin, och hennes kvalifikationer, vilket borde vara ett rimligt antagande, så har det han säger ingenting med det att göra. Det han säger är att någon annan, nämligen besökarna på massmötena (argumentum ad populum), upplever diverse känslor för henne (appeal to emotion). Detta kan möjligen säga något om hennes personlighet, men inte om hennes kvalifikationer.

Mitt Romney gör samma sak på precis samma fråga här. Donald Rumsfeld gör en liknande manöver här (02:28).

McCain fortsätter:

If someone thinks that somehow she was unqualified — that’s their opinion, but that doesn’t stack up on paper.

Kan man tala om “subjektivering” som ett argumentationsfel? McCain avfärdar påståendet inte med argument utan genom att kategorisera det som “någons åsikt”. Något som inte “stack up on paper”, vilket också implicerar att det finns en objektiv sanning bakom hans egen ståndpunkt. McCain tycks alltså välja att objektivera eller subjektivera kvalifikationsfrågan godtyckligt beroende på om ståndpunkten är eller inte är i linje med hans egen.

I’m proud to have her. And I think she and her husband and her family are just wonderful.

Kanske mer ett sorgligt resultat av McCains famlande efter något övertygande att säga än ett argumentationsfel. Det verkar som McCain känner av svårigheterna med att få substans i sina svar och retirerar till den minsta gemensamma nämnaren av sanning som han känner till; att han är stolt över Palin och att hon och hennes familj är bra människor. Ungefär som läraren på kvartsamtal med föräldrarna till skolans sämsta elev, som i brist på faktiska prestationer får hålla sig till att berömma basala egenskaper hos eleven som snällhet och godhet.

Notera också grinet McCain brister ut i alldeles i början då det framgår att frågan handlar om Palin…som om han verkligen måste ta i för att bevisa för omvärlden och sig själv hur förträfflig hon är.

Hoppas, efter ikväll, att vi slipper höra från Herr och Fru Maverick på ett bra tag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s