Amerikanska högerns senaste demon: svensk socialism

Man bör se hela intervjun för att få sammanhanget, Barbara West ställer en rad absurda och vinklade frågor (snarare presuppositioner) till Joe Biden, hon frågar t ex om inte Barack Obama är Marxist eftersom han sysslar med “wealth distribution”, men det roliga kommer vid ungefär 4:22:

Getting back to spreading the wealth question: what do you say to the people who are concerned that Barack Obama will want to turn America into a socialist country, much like Sweden?

Biden:

I don’t know anybody who thinks that except the far right wing and the Republican party.

Ja, vem exakt menar hon? Och vad, i så fall, är det man är så bekymrad över? Vad är egentligen problemet med socialism, såsom de ser det? Och hur kom Sverige med i bilden? Detta är givetvis naiva frågor eftersom det inte har med Sverige eller verkligheten överhuvudtaget att göra. Det handlar om att väva nät av negativa associationer som kan användas för smutskastning. I detta fall sätter man samman Marxism, “wealth distribution” (som inom konservativismen ses som negativt) etc till en enhet som sedan — ofta kreativt — anknyts till måltavlan, dvs Obama.

Sverige är som jag ser det ett svepande exempel. Kan lova att varken fru West eller någon annan i studion hade kunnat utveckla den kopplingen.

Men det är bekymmersamt och deprimerande att en intervju som denna överhuvudtaget kan äga rum i USAs mainstream. Den må vara mer extrem än normen, men bara näppeligen. Som jag sagt tidigare, det mediala klimatet i USA är i uselt skick. Regisserat, politiserat, fientligt mot oliktänkande, kvävt under ideologifanatism.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s