Amerikansk Jante

Direktimporterad från Sverige eller ej — Jantelagen tillämpas friskt i den amerikanska presidentkampanjretoriken. Det hela blev alltför uppenbart under förra veckans debatt mellan Joe Biden och Sarah Palin, där Biden fann sig i den smått bisarra situationen att inte få framstå som alltför smart eller kunnig.

Anledningarna var två. Först och främst hade Palin under veckan innan debatten sänkt den intellektuella ribban — och gjort sig själv till nationellt åtlöje — genom ett par katastrofala TV-framträdanden, bl a i en intervju med Katie Couric. Sedan har vi själva kontexten; ett sedan länge skanderat budskap från republikanernas kampanjapparat som i princip säger att dumhet är en dygd. Kunskap är fult, erfarenhet ett hinder. Har man för mycket av endera riskerar man att kallas “elitist” eller “east coast politican” av olika pundits. Äkta godhet kommer ur att vara enkel och folklig, precis som Palin.

Nu var Palins TV-tabbar inget som direkt välkomnades av McCain-lägret, men kontexten var ändå just sådan att ingen riktigt vågade kritisera henne för det på politisk nivå. Hon var helt enkelt för helig; som kvinna, som symbol för det enkla och genuina. Att kritisera henne vore att kritisera average Joe & Jane själva.

Debatten, som inte var mycket till debatt, utföll därefter. Varken moderatorn — som hade satts under särskild press innan debatten — eller Biden vågade ta några risker. Ingen konfrontation, inga följdfrågor. Palin trivdes med att för varje fråga ostört kunna glida över till en av sina inlärda talking points, och levde upp till sin image genom att krydda sitt vokabulär med några “darn right”, “Joe Sixpack” och “heck-of-a-lot”. På Bidens antydan om att man kanske borde se till bakgrunden till det 1+ triljoner dollar dyra Irakkriget för att kunna blicka framåt — replikerade Palin “say it ain’t so Joe, pointing backwards!”.

*gör kräktecken*

Advertisements

2 thoughts on “Amerikansk Jante

 1. Jante är en stad i Danmark som omskrevs av Axel Sandemose med dess trångsynta sociala normer.

  Jag tycker att fler borde sätta sig in i den omfattande och tragiska utslagning och terror en del Svenskar utsätts för. Se:

  http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?p=296435#poststop
  http://groups.google.se/group/swnet.politik/browse_frm/thread/98a3e316a9e1e5c/d7e10e166678a3a8?hl=sv&lnk=st&q=%22Morgan+Ohlson%22+Hoppstation+dat1113+apelsindeg#d7e10e166678a3a8

  M.v.h
  Morgan Ohlson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s