Idol: Puls på samhället?

Har i grund och botten ingenting emot konceptet med Idol. Det är baserat på förmåga och kräver en faktisk prestation av deltagaren, till skillnad från diverse andra underhållningsprogram som bara går ut på att filma spån som sitter och fiser i en soffa. Om man nu vill likställa kändisskap med framgång, vilket verkar vara samhällsnormen, om inte annars för artister, så unnar jag det lätt dem som faktiskt kan sjunga och uppträda. Herregud, jag hade inte ens pallat uppmärksamheten från att synas i publiken.

Det jag däremot inte gillar är hur man skapar en pseudo-objektivism av något subjektivt och använder det som “domar” för deltagare som inte har en chans att veta premisserna för det. Visst, man kan säkert betrakta tonerna i en sångsröst objektivt och säga att den ena rösten är si och så i jämförelse med en annan, men saker som stil, personlighet, utstrålning etc etc är 100% subjektiva. En viss “jury” må ha sin åsikt om en viss deltagare, de må till och med veta allt om vad som “gäller” för tillfället, men det gör inte den åsikten mer eller mindre giltig än någon annans. Särskilt inte deltagarens egen.

Så som det är nu så kan deltagaren stå och vänta på juryns utlåtande efter att ha gjort sitt framträdande — och inte ha en aning om vad de kommer att säga. De kan risa eller rosa som de vill, och motivera med helt ospecifika argument som “du är en stjärna” eller “du är en vanlig, tråkig svensk tjej”. Det måste vara oerhört stressframkallande att bli utvärderad utan möjlighet att återkoppla till exakt vad det är man gör bra eller dåligt.

För att abstrahera lite så tycks just detta vara en typisk konsekvens av den ökade känsdisskapsfixeringen; den egna självvärderingsmekanismen externaliseras till omgivningen. Man är inte längre den man själv ser, man är den andra ser och tycker man är. Det kan verka som att utvecklingen går mot starkare individualism, men jag ser det nog som tvärtom. Individen är mer underställd och osjälvständig än någonsin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s