Bernanke och Paulson i konsten att inte svara


Ron Paul, Ben Bernanke, Henry Paulson

Bara att erkänna; jag suger på ekonomi. Inte på att vara ekonomisk, det sköter sig självt när man har CSN-budget, eller vårdlön som nu på sommaren, men på ekonomisk teori. De senaste årens politiska och ekonomiska tumult i USA och världen över, med Enron som ett symboliskt startskott, gör det däremot svårt att inte bli nyfiken på hur företagsekonomi, nationalekonomi, valutapolitik m m faktiskt fungerar i ett samhälle. Och i brist på djupare kännedom om Keynes och Smith får man ta till det man har till förfogande; pragmatism och subjektivitet.

Jag förstår till exempel inte varför central information som indikerar ett lands ekonomiska välmående ska hemlighållas för allmänheten, som i fallet med USAs centralbank Federal Reserve. Varje gång dess styrelseordförande Ben Bernanke avger rapporter håller invånare och investerare andan, och försöker tolka fram vad han egentligen menar och hur verkligheten egentligen ser ut. Inget vet säkert, så istället spekulerar man och tar risker, vilket knappast kan gynna ett lands ekonomiska stabilitet på sikt. Kanske det finns teorier och modeller som motiverar ett sådant system, men jag ser det inte.

Ett aktuellt exempel är detta klipp från 10/7 där Ron Paul frågar ut Ben Bernanke och Treasury Secretary (finansminister) Henry Paulson. Paul är en stark supporter av fiscal responsibility (balanserade statsfinanser) och hävdar sedan länge att hela konceptet med en privat centralbank strider mot USA konstitution. Han har gått hårt åt Bernanke flera gånger (här, här och här). I denna film försöker han få sin — relativt enkla — fråga om vem som bär ansvaret för dollarn och dess stora värdeminskning besvarad. Svaret är minst sagt luddigt…och det här är ändå den absoluta toppnivån i ämnet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s