Hovind vs Shermer (2004) — del 1/5

Vi får se om min högra hjärnhalva är kontaktbar överhuvudtaget efter en termin i logikens tecken. Detta är i alla fall tänkt att vara en studie av en debatt mellan dr Kent Hovind (till vänster) och dr Michael Shermer i ämnet kreationism vs evolution (mer om detta nedan). Kent Hovind (härifrån KH) är en amerikansk evangeliker och föredragshållare. Hans åsikter faller under Young Earth Creationism vilken i stora drag bygger på gamla testamentets skapelseberättelse (Gud skapade jorden på sex dagar för 6000 år sedan, Adam och Eva, syndafloden, Noaks ark och så vidare). KH har också en egen dialekt av denna teori kallad The Hovind Theory (som bl.a. säger att människor och dinosaurier levde tillsammans innan syndafloden) som ingår i hans rörelse Creation Science Evangelism. Det ska sägas att hans doktorstitel som togs via korrespondens vid Patriot Bible University i Colorado har väckt en del frågetecken.

Michael Shermer (härifrån MS) är vetenskapsskribent och grundare av föreningen The Skeptic Society, inriktad på att granska pseudovetenskap. MS är en av många debattmotståndare KH har tagit sig an i vad hans eget läger kallar “great debates”. Ibland har han debatterat tre “evolutionsförespråkare” på en gång. Det visar sig dock att dessa debatter mer handlar om manipulation och propaganda än om argumentering. Det är strategierna och metodern bakom detta, primärt alltså hos KH, som jag tänkt titta på i god hobbyretorik-anda.

Här kommer filmen, fortsätt sedan till del 2:

Dr Kent Hovind vs Dr Michael Shermer: “Creation (supernatural action) or Evolution (natural processes) – which is the better explanation?”

nästa >>

Advertisements

2 thoughts on “Hovind vs Shermer (2004) — del 1/5

 1. Hej
  En jätteläcker intressant sida,kul!
  Skall snart sätta på videon.
  Bara ett litet minus.
  Du avslöjar din åsikt redan i förklaringen av begreppen.
  Creation blir,supernatural / onaturlig.
  Evolution blir,natural / naturlig
  Detta säger mig att du knappast kan gå in i det här med
  ett öppet sinne.
  Skall bli kul att se om jag har fel!

  • Tjena Lasse,
   om det är debattens titel du tänker på så är den inte satt av mig utan av arrangörerna. Sorry, kunde ha varit tydligare med det.
   Nja, supernatural blir “övernaturlig” snarare än “onaturlig”, och det är en rätt passande beskrivning av kreationismen eller hur?
   Så vad säger du om filmen? Har jag haft ett tillräckligt öppet sinne?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s